Label aanvragen

Met Generatie Rookvrij willen we zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Want zien roken, doet roken. En kinderen kopiëren gedrag. Ook rookgedrag. Maar door ervoor te zorgen dat rookvrij de norm wordt, beschermen we onze kinderen tegen de verleiding om later zelf te beginnen roken. Meer redenen om te kiezen voor een rookvrije omgeving vind je in deze argumentatiefiche.

In afgesloten ruimten is roken wettelijk niet toegelaten, maar buiten mag wel nog steeds gerookt worden. Ook op plaatsen waar veel kinderen en jongeren een groot deel van hun tijd doorbrengen. Speeltuintjes, kinderboerderijen, sportterreinen… Om onze kinderen de kans te geven rookvrij op te groeien zouden ze allemaal rookvrij moeten zijn (eventueel met een rookzone uit het zicht van kinderen). En daar kan jij bij helpen!

Wil jij je terrein ook buiten rookvrij maken of stappen zetten in die richting, maar je weet niet hoe eraan te beginnen? Om je te helpen, ontwikkelden we stappenplannen waar in zeven stappen staat uitgelegd hoe je je omgeving rookvrij kan maken, of alvast één stap in die richting kan zetten. Je hebt de keuze uit een algemeen stappenplan of een specifiek stappenplan voor speelterreinen, kinderboerderijen, sportterreinen of jeugdverenigingen.  

Wil je laten zien dat jouw omgeving rookvrij is? Sta je achter het principe van Generatie Rookvrij en wil je deel uitmaken van onze beweging die naar een samenleving toewerkt waar kinderen rookvrij kunnen opgroeien? Dan is het tijd om het Generatie Rookvrij-label aan te vragen!

Het Generatie Rookvrij-label is een erkenning voor organisaties, steden en gemeenten die rookvrije omgevingen creëren en zich zo mee inzetten om kinderen en jongeren tegen tabaksverslaving te beschermen en rokers meer hulp aanbieden om te stoppen met roken. Bovendien zet je zo jouw rookvrij terrein mee op de kaart!

   

   Het label aanvragen? Zo pak je het aan:

   1. Is jouw organisatie of omgeving vandaag rookvrij? Dat mag de hele wereld weten!  Evalueer of jouw initiatief klaar is voor het label met onderstaande checklist. Gelieve je te registreren of in te loggen om de checklist te zien en om het label aan te vragen.
     
   2. Vervolgens kan je het aanvraagformulier invullen door op ‘Volgende stap’ te klikken. Motiveer je aanvraag door te beschrijven waarom je het Generatie Rookvrij-label aanvraagt, welke stappen jullie hebben gezet  naar een rookvrije omgeving, wat jullie verdere plannen zijn. Heb je foto– of videomateriaal van jullie rookvrije omgeving, dan kan je dat toevoegen, of  later doorsturen. Jouw initiatief krijgt een plekje op de website!
     
   3. Je aanvraag wordt intern besproken. Vooraleer we je het label toekennen, nemen we nog even contact met je op.
     
   4. De beslissing over het toekennen van het label ontvang je per mail. We sturen jou ook een brief met de officiële Generatie Rookvrij-labelsticker. Hang deze zeker op een mooie en zichtbare plaats. We maken ook via onze verschillende kanalen bekend dat jouw rookvrije omgeving voortaan ook het Generatie Rookvrij-label draagt (#generatierookvrij).
     
   5. Gebruik het gratis communicatiemateriaal van Generatie Rookvrij om iedereen op de hoogte te brengen dat je terrein rookvrij is. Dit materiaal kan je downloaden in de webshop.

    Plaats ook Generatie Rookvrij-signalisatiemateriaal, zodat het meteen voor iedereen zichtbaar is dat je terrein rookvrij is. Alleen als labelhouder kan je in de webshop betalend materiaal bestellen.

   Gelieve je te registreren of in te loggen om de checklist te zien en om het label aan te vragen.